GÜNDEMKOBİM TÜRKİYE

EMİRGANLILAR CAFELERİNİ GERİ İSTİYOR… ESNAF ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR…

Yaklaşık iki ay kadar önce Emirgan mahallesinde Tarihi Çınaraltı bölgesinde bulunan birçok esnaf ve işletmeye ait işyerlerinin masa ve sandalyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinde sökülerek kaldırılmış ve bu alanlar komple boşaltılmıştı. Bu olay sonucunda
mağdur olan esnaf ve Emirgan sakinlerinin büyük bir bölümü İBB’ye tepki göstermişti.

GEÇEN SÜREDE EMİRGAN’DA ISSIZ BİR KÖY HAVASI OLUŞTU

Bu kadar zaman zarfında boşaltılan alan için herhangi bir somut adım atılmadı. Acil çözüm bekleyen esnaflar ise yaşama mücadelesi içerisinde yetkililerden geri dönüş bekliyor. Masa ve sandalyelerini koyma imkanı ellerinden alınan esnafların iş kaybı ve gelir kaybı neticesinde hem esnaf kara kara düşünüyor hem de her dönem büyük bir insan kalabalığı ile dolup taşan Emirgan günden güne ıssızlaşıyor.

ESNAF ZOR DURUMDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR…

İlk etapta sadece cafe ve çay bahçelerini etkileyeceği düşünülen bu olumsuz durum kısa sürede tüm küçük esnafa sıçradı. Kasap, manav, bakkal, eczane, nalbur, terzi, tekel bayi kısacası tüm esnaf insan sirkülasyonunun azalmasından dolayı iş kaybına uğradı.
Yeni senede bu mağduriyet devam ederse Emirgan’da bir çok işletme kapanabilir. Akabinde çalışanlar evine ekmek götüremeyecek ve işsiz kalacaktır. Bu durum taraflı tarafsız herkesi üzmektedir.

EMİRGAN TARİHİ ÇAY BAHÇELERİ İLE GÜZEL

Emirgan’ın yerlileri söz konusu alanın Osmanlı döneminden beri çay bahçeleri olarak hizmet verdiğinin altını çizdi ve Emirgan’ın eski güzel günlerine yeniden kavuşmasını istediklerini dile getirdi.
Emirgan sakinleri Emirgan’ın bu terketilmiş halini görmek istemediklerini topladıkları imzalarla ifade ettiler.

“İBB OLUŞAN MAĞDURİYETİ ÇÖZMELİDİR” ÇAĞRISI…

Kamuoyuna yapılan açıklamada “Eski düzen yerine tüm işletmelerin yeni bir projeyle tek tip ve Emirgan’ın tarihi dokusuna uygun bir şekilde hizmet vermesini olumlu bulduk. Ancak geçen süre zarfında herhangi bir projenin üretilmemesi ve esnaf dostlarımızın içinde bulundukları bu zor durum bizleri üzmektedir. Pandemi sebebiyle son iki senedir en çok darbeyi yemiş olan esnaflarımıza somut bir projeyle destek olunmalıdır” İfadelerine yer verildi.

Yaklaşık 10 günlük süre zarfında 1000’e yakın Emirgan’lı vatandaşın ve işletmelerin imzası ile hem İBB’ye hemde Sarıyer Belediyesine teslim edilen dilekçe şu şekilde:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA,

Sarıyer ilçesi Tarihi Çınaraltı bölgesinde bulunan birçok esnaf ve işletmeye ait işyerlerinin masa ve sandalyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinde sökülerek kaldırılmış bu alan boşaltılmıştır. Bu doğrultuda hem burada işyerleri olan esnafların iş kaybı ve gelir kaybına sebebiyet vermiş hem de bir dönem büyük bir insan kalabalığı ile dolup taşan meydanımız artık tamamen boşalmış ve ıssızlaşmıştır. Bunun sonucu olarak da Tarihi Çınaraltı ve çevresinde bulunan tüm esnafların işleri yok olma durumuna gelmiş, satışları düşmüş, sonuç itibarı ile bu uygulamadan bölgede bulunan tüm esnaflar arkadaşlarımız olumsuz şekilde etkilenmiş ve iş yerleri kapanma noktasına gelmiştir.

Yeni senede bu mağduriyet devam ederse bir çok çalışan evine ekmek götüremeyecek ve işsiz kalacaktır. Bu durum taraflı tarafsız herkesin vicdanını sızlatmaktadır. Emirgan sakinleri olarak Emirgan’ın bu terketilmiş hali bizleri derinden yaralamaktadır. Aynı şekilde esnaf dostlarımızın içinde bulundukları bu zor durum bizleri üzmektedir. Pandemi sebebiyle son iki senedir en çok darbeyi yemiş olan esnaflarımız bir darbeyede bu şekilde maruz bırakılmamalıdır.

Tarihi Çınaraltı meydanının yeniden eski canlılığı ve insan sirkülasyonunu sağlama adına meydan çevresinde bulunan esnaf ve işletmelerin asgari ölçülerde dahi olsa bir kısım masa ve sandalyelerini işyerlerinin önüne koymalarına izin verilmesini talep ediyor ve bu doğrultuda tarihi meydanın eski canlı ve hareketli günlerine döndürülmesinin talep ediyoruz..
Tarihi Çınaraltı çay bahçelerimizi ve eski neşemizi yeniden görmek istiyoruz.

Saygılarımızla arz ve talep ederiz.

EMİRGAN HALKI

Okunma Sayısı: 6504
Başa dön tuşu