Bitki bazlı yüzlerce ürünü raflarına taşıyor
Hem dünyada hem de Türkiye’de bitki bazlı beslenme şekillerine olan ilgi artıyor. V-Label’ın 2022 araştırmasına göre Türkiye’de tüketicilerin yüzde 28’i fleksitaryen, yüzde 20’si vejetaryen, yüzde 3’ü vegan beslendiğini ifade ediyor. 33 yıldır tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odağında gerçekleştiren Metro Türkiye, raflarında yüzlerce bitki bazlı ürün sunarken, en yakın iş ortağı olduğu yeme içme sektöründe de bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde “Sürdürülebilir Sofralarda Herkese Yer Var” diyerek gastronomi ekosistemi ile bir araya geldi.
Metro Türkiye aynı zamanda bitki bazlı beslenenlerin yoğurda alternatif ürün arayışını ve talebini göz önüne alarak raflarına getirdiği Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju ürününün lansmanını gerçekleştirdi.
Dünya nüfusu hızla artarken daha yaşanabilir bir gelecek için sürdürülebilir kaynakların önemi artıyor. Bitki bazlı gıdaları tercih edenlerin sayısı her geçen gün yükseliyor. Yapılan araştırmalara göre dünya çapındaki veganların sayısı 80 milyondan fazla ve ülkemizde de bu yöndeki eğilim gitgide artıyor. Tüketici tarafında artan bitki bazlı beslenme şekilleri hakkında farkındalık yaratmak ve yeme içme sektörüne yön vermek amacıyla 3. Dünya Vegan Günü Buluşması’nı gerçekleştiren Metro Türkiye, bitki bazlı beslenmeye yönelik konu uzmanları, bu alanda başarılı işlere imza atmış şeflerin katıldığı paneller ve deneyim alanlarıyla sektöre ilham oldu.
“Sürdürülebilir Sofralarda Herkese Yer Var”
“Sofrada Herkese Yer Var” konulu açılış konuşması ile Metro Türkiye’nin sürdürülebilirliğe ve alternatif beslenme şekillerine olan yaklaşımını paylaşan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Vegan yaşamın bir beslenme yaklaşımından öte bir hayat felsefesi olması gibi; Metro Türkiye olarak bizim için de sürdürülebilirlik; kültürümüzde, odağımızda, DNA’mızda yer alan en önemli özellik. Sürdürülebilirlik vizyonumuzun en önemli başlıklarından biri de bitki bazlı beslenmeye yönelik çalışmalarımız. Biz Metro Türkiye olarak tüm beslenme şekillerine saygı duyuyor, sofrada herkese yönelik tabakların olması gerektiğine inanıyoruz. Sofralamızda herkese yer var diyoruz” dedi.
Restoran menülerindeki bitki bazlı alternatifler talebi yeterince karşılamıyor
Uzun yıllardır raflarında bitki bazlı çözümler sunmanın yanı sıra bitki bazlı-vegan beslenme ve yaşam tarzına dair bilgileri, reçeteleri ve doğru bilinen yanlışları bir araya getiren çalışmalar yaptıklarını ve sektörün dönüşümü için aksiyon aldıklarını belirten Türüng, “Metro Türkiye olarak yeme içme sektörünün önde gelen iş ortaklarından biriyiz ve üstlendiğimiz bu sorumlulukla işletmelerin bu dönüşümde ihtiyaç duyabilecekleri her konuda onlara yol göstermek istiyoruz. Çünkü; bitki bazlı ürünlere menülerde yer vermek; bugün artık bir tercih değil, bir gereklilik. Bugün sadece vegan ve bitki bazlı tabaklar sunan restoranların sayısı belli ölçüde artıyor ama talebi karşılama noktasında yeterli olmuyor. Aslında sofrada kapsayıcı olabilmek adına tüm restoranlarda bu bitki bazlı tabakların zenginleşmesinin gerekliliğini ve özellikle ana yemek seçenekleri arasında da yer alması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.” diye konuştu.
Bitki bazlı tabaklar yaratmanın ve menülerde yer vermenin zorlayıcı algılanmasına karşın Türk Mutfağı’na atıfta bulunan Türüng, “Reçete aramak için çok da uzaklara gitmeye gerek yok, çünkü Türk mutfağının aslında kendisi de bitki bazlı beslenme açısından oldukça kapsayıcı. Akdeniz, Ege mutfağında zeytinyağlılarımız, Anadolu’da bakliyat temelli yemeklerimiz. Hatta Türk mutfağının en klasikleşmiş yemeklerinden bile vegan, bitki bazlı örnekler verebiliyoruz. Ege’nin zeytinyağlı dolması, Akdeniz’in tahinli piyazı, Afyon’un bükme böreği, İzmir’in cevizli incir dolması, Antakya kireçte balkabağı bu örneklerden sadece birkaçı. Mutfağımızın vegan yemeklerin hazırlanmasında sıklıkla kullanılan malzemelerle dolu olması, bizim için büyük bir şans.” ifadelerini kullandı.
Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng konuşmasının ardından, Kantar Insights Türkiye Genel Müdürü Hande Beceren “Sürdürülebilirlik Ekseninde Geleceğin Beslenme Trendleri” başlıklı bir sunum yaparken, Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak “İklim Odaklı Sürdürülebilir Beslenme” konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Dr. Aslı Duran moderatörlüğünde Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, TRC American Diner Kurucu Ortağı ve Şefi Buse Dövenci ve Divan Restoran Şefi Bahtiyar Büyükduman’ın katılımıyla “Sofrada Yaratıcılık: Alternatif Lezzetler” paneli düzenlendi. Bitki bazlı beslenmede yaratıcılığın ön planda olduğu bu panelde filizlendirme, fermentasyonun önemi, coğrafya ve Türk Mutfağı’nın vegan unsurları öne çıktı.
Restoranda Vegan Misafir Olmak: “Bitki bazlı tabaklar başlangıç ve ara sıcak ile sınırlı kalmamalı”
Prof. Dr. Itır Erhart, “Restoranda Vegan Misafir Olmak” konusuyla ilgili değerli paylaşımlarda bulundu. Gittiği restoranlarda vegan seçenek olarak sadece salata ya da domatesli makarna gibi alternatiflerin ötesine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Erhart, vegan misafirler düşünülerek oluşturulan özel menülerin kendini özel hissettirdiğini belirtti.
Etkinliğin son panelinde Aslı Şafak’ın moderasyonuyla “Yeme İçme Sektöründe Alternatif Beslenme Deneyimi” başlığında Vertical Project Kurucusu Elif Boyner, Araka Kurucu Şefi Pınar Taşdemir ve Markus Kurucu Şefi Sinan Büdeyri konuşmacı olarak yer aldı. Tüketici tarafında alınan geri dönüşlerden ve bu talebe karşılık vermenin bir işletme için ne kadar önemli olduğundan bahsedilen panelde, kapsayıcı hizmet sunmanın değeri anlatıldı. Yemeğe çıkan arkadaş gruplarında bitki bazlı beslenmeyi tercih eden misafirler olduğu ve bu durumlarda herkesin keyif aldığı bir yemek deneyimi sunabilmek adına menüde mutlaka herkese hitap eden seçeneklerin yer alması gerektiği aktarıldı.
Gastronometro önderliğinde düzenlenen öğle yemeğinde yeme içme sektörününün üç farklı konseptine atıfta bulunularak street food, casual dining ve fine dine restoranlarının prototipleri kuruldu. Üç konseptin de bitki bazlı unsurlar barındırabileceğinin örneklerini sunan öğle yemeğinde ilham verici tabaklar yer aldı.
Yeme içme sektöründe öne çıkan üç konsepte ait bitki bazlı tabaklar aynı zamanda Feriye Mutfak’ta gerçekleşen şef demolarıyla birebirde deneyimlendi. Markus Kurucu Şefi Sinan Büdeyri Street Food konseptinde Anne Köftesi, Divan Restoran Şefi Bahtiyar Büyükduman Casual Dining konseptinde Tiftik Mantar Salatası, Gastronometro Yönetici Eğitmen Şefi Murat İlke Özipek ise Fine Dine konseptinde örnek bir tabak olarak Yedikule Kebap yaptı.
Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju ile yoğurda bitki bazlı alternatif sunuyor
Metro Türkiye, son olarak bitki bazlı beslenenlerin yoğurda alternatif ürün arayışını ve talebini göz önüne alarak Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju ürününü geliştirdi. V-Label sertifikasına sahip, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’nun bir diğer özelliği ise glüten içermemesi. Şeker ilavesiz ve protein kaynağı olmasıyla da beslenmesine dikkat edenler için sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkan bu ürün, yoğurdun kullanılabildiği her alanda kullanılabiliyor. Dünya Vegan Günü Buluşması’nda lansmanı gerçekleştirilen Metro Chef Fermente Süzme Kaju; çorbalardan makarnalara, kahvaltılıklardan tatlılara kadar birçok lezzetin bitki bazlı şekilde hazırlanmasına imkân sağlıyor.
Vegan yaşam tarzını benimseyenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine olanak sağlayan Metro Türkiye, kendi markası olan Metro Chef Veggie ile falafel, makarna, içli köfte, lahmacun, süt alternatifi bademli ve fındıklı içecekler gibi ürünlerin yanı sıra Rioba markası altında brownie, organik smoothie ve organik çay ürünlerini vegan olarak sunarken, bitkisel bazlı hamburger ekmek, margarin, köfte, gurme fit bulgur, mayonez ve tablet çikolata gibi gıda ürünlerinden yumuşatıcı, yağ çözücü, şampuan, zeytinyağlı sıvı sabun gibi temizlik ürünlerine kadar gıda ve gıda dışı yüzlerce ürünü raflarında tüketiciler ile buluşturuyor.