UZAKTAN ÇALIŞAN YAZILIM GELİŞTİRİCİLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN 7 TEMEL BECERİ
Yazılım geliştirme işini uzaktan yönetmenin giderek yaygınlaştığı dijital çağda, uzaktan çalışan yazılımcıların bir dizi teknik becerilere sahip olması gerekiyor.
Programlama dilleri, bulut bilişim gibi becerilere ek olarak sürekli gelişmeyi ve devamlı iletişimi kapsayan çevik ortamda çalışmak, uzaktan çalışan yazılım geliştiricilere verimli bir süreç sunuyor. Teknoloji sektörüne inovatif bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen TesterYou’nun kurucusu Barış Sarıalioğlu, uzaktan çalışma ortamında en önemli gerekliliğin iletişim ve iş birliği olduğunu vurgulayarak uzaktan çalışan yazılım geliştiricilerin sahip olması gereken 7 temel beceriyi paylaşıyor.
Uzaktan çalışma sisteminin yazılım sektöründe de yaygınlaşmasıyla beraber, yazılım geliştiricilerinin birtakım beceriler edinmesi gerektiği açık. Proje ve yazılım sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan becerilerin başında programlama dilleri, bulut bilişim ve çevik metodoloji yer alıyor. İletişim devamlılığı ve yinelenen gelişimi kapsayan çevik ortam, uzaktan çalışan yazılım geliştiricilerin daha verimli bir süreç geçirmesine yardımcı oluyor. Teknoloji sektörüne inovatif bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen TesterYou’nun kurucusu Barış Sarıalioğlu, uzaktan çalışma ortamında en önemli gerekliliğin iletişim ve iş birliği olduğunu vurgulayarak uzaktan çalışan yazılım geliştiricilerin sahip olması gereken 7 temel beceriyi sıralıyor.
1. Programlama Dilleri: Uzaktan yazılım geliştirme alanında başarılı olmak için güçlü programlama becerilerine sahip olmak gerekiyor. Python, JavaScript, Java, Ruby ve C++, en popüler programlama dilleri arasında yer alıyor. Kişinin başvurduğu becerilere ve belirli pozisyona uygun bir dil seçmesi süreci kolaylaştırıyor.
2. Bulut Bilişim: Bulut bilgi işlemin yükselişiyle birlikte, uzaktan çalışan yazılım geliştiricilerde bulut tabanlı sistemler hakkında kapsamlı beceriler aranıyor. AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi platformlar hakkında bilgi sahibi olmak yazılımcılara katkı sağlıyor. Ek olarak, bulut tabanlı altyapı için optimize edilmiş uygulamaların nasıl tasarlanacağını ve geliştirileceğini anlamak önem teşkil ediyor.
3. Çevik Metodoloji: İş birliğini, esnekliği ve sürekli iyileştirmeyi vurgulayan bir proje yönetimi yaklaşımı olan çevik metodoloji uygulaması, uzaktan yazılım geliştiricilerin çevik bir ortamda nasıl çalışacaklarını anlamalarını gerektiriyor. Bu beceri, Jira, Scrum ve Kanban gibi araçların bilgisine sahip olmayı içeriyor.
4. DevOps: Yazılım geliştirme ve BT operasyonlarını birleştiren bir dizi uygulamalar bütünü olan DevOps’un önemi giderek artıyor. Üçüncü taraf yazılım geliştiricilerin DevOps’un ilkelerini anlaması ve Docker, Kubernetes ve Jenkins gibi araçları öğrenmesi gerekiyor.
5. Mobil Geliştirme: Mobil cihazların ortaya çıkmasıyla birlikte, üçüncü taraf yazılım geliştiricilerinin mobil geliştirme becerisine hakim olması bekleniyor. React Native ve Flutter gibi mobil geliştirme çerçevelerinin anlaşılması ve mobil cihazlar için uygulamaların nasıl optimize edileceğinin öğrenilmesi gerekiyor.
6. Test Etme ve Hata Ayıklama: Uzaktan çalışan yazılım geliştiriciler için temel beceriler arasında yer alan test etme ve hata ayıklama, Selenium ve Jest gibi test çerçeve bilgilerinin yanı sıra kod üzerinde etkili bir şekilde hata ayıklama becerisini kapsıyor.
7. İletişim ve İş Birliği: Uzaktan çalışan yazılım geliştiriciler için kritik öneme sahip olan iletişim ve iş birliği, sanal bir ortamda, yüz yüze iletişimin olmamasından kaynaklı, yanlış anlamalara yol açabiliyor. Etkili iletişim, aktif dinlemeyi, soru sormayı ve geri bildirim sağlamayı içeriyor. Ayrıca, tüm mesajlarda açık ve öz olmak, her durum için doğru kanalı seçmek daha anlaşılır bir iletişim fırsatı doğuruyor. Örneğin, uzun bir e-posta göndermek, hızlı güncellemeler veya açıklamalar için tercih edilmiyor. Bu gibi durumlarda Slack veya Microsoft Teams gibi anlık mesajlaşma araçları daha etkili oluyor.